Hybride werken

19 mei 2022

In februari 2020 werden we getroffen door het coronavirus. Dit heeft de manier van werken in Nederland volledig veranderd. Om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk tegen te gaan kwam vanuit de overheid een thuiswerkadvies. Veel medewerkers werkten daarna noodgedwongen vanuit huis, omdat je op kantoor vaak binnen 1,5 meter van elkaar zit, samen aan de lunchtafel aan het eten bent, of even gezellig een kop koffie drinkt. Allemaal handelingen die voor een hogere besmettingskans zorgden.

 

Ook bij Van Dyck Brown werken we hybride. Regelmatig werken we vanuit huis, maar we vinden het belangrijk om een goede balans te houden tussen thuis en op kantoor werken. We hebben gemerkt tijdens de corona thuiswerkperiode dat hét verschil tussen stressvol en uitdagend werk niet per se de werkdruk is, maar de mogelijkheid om zelf je werk te regelen zoals jij het prettig vindt. Dat betekent ook bepalen waar en wanneer je werkt. 


Minister Karien van Gennip (Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is van mening dat hybride werken de toekomst is. ‘Uit de coronacrisis kunnen we meenemen dat Nederland heeft laten zien hoe je een gedeelte op kantoor kunt werken en de overige tijd vanuit huis.’ Dit heeft voor veel nieuwe inzichten gezorgd, maar wat hiermee wordt gedaan, is natuurlijk aan de werkgever zelf. 


‘Het zou doodzonde zijn als we met zijn allen zouden negeren wat we hebben geleerd en zonder nadenken terug zouden keren naar de oude situatie’. (Jan Machek, z.d.) ArboNed geeft het advies om op zoek te gaan naar een nieuwe balans en hierbij terug te denken aan de lessen van de afgelopen coronaperiode die voor nieuwe inzichten hebben gezorgd (ArboNed, 2022). 

 

Wat zijn de voordelen van hybride werken?

Hogere productiviteit

Doordat je geen praatje maakt tijdens het zetten van koffie of een collega die even bij jou komt zitten. Thuis heb je minder afleiding om je heen, wat zorgt voor een hogere productiviteit.  

 

Meer werkgeluk 

Vergaderingen die normaal veel langer duren worden ingekort doordat je online minder de behoefte hebt om het over bijzaken te hebben. Daarnaast vervalt de reistijd van de medewerkers, wat zorgt voor meer rust.  

 

Duurzaamheid 

Je hoeft minder vaak op en neer te reizen naar je werk. Dit zorgt voor minder uitstoot van bijvoorbeeld een auto of de trein. Zo lever je een bijdrage aan een schonere wereld. De kans dat je met de auto naar je werk gaat en daarbij in de file komt te staan is kleiner geworden. Extra voordeel is dat je aan het einde van de dag waarschijnlijk ook minder vermoeid bent doordat je niet nog (door de file) naar huis moet reizen.  

 

Betere werk-privébalans 

Terwijl je thuis aan het werk bent is het makkelijk om tussen twee vergaderingen in even snel een was in de wasmachine te doen. Of de kinderen van school op te halen. Dit zorgt ervoor dat de balans tussen je werk en privé beter is, dan wanneer je alleen maar op kantoor werkt.  

 

 

Zijn er ook voordelen van op kantoor werken? 

Op kantoor werken heeft natuurlijk ook voordelen die we zeker niet moeten vergeten. Het is namelijk goed voor de werksfeer om samen met je collega’s op kantoor te zijn.

Minder irritaties
Wanneer iedereen elke dag thuis werkt is er niet veel tijd om onderling informele gesprekken te voeren. Er wordt voornamelijk over werk gepraat tijdens een meeting, wat de werksfeer niet bevordert. Uit eigen ervaring zijn we erachter gekomen dat een persoonlijk gesprek werken niet alleen gezelliger maakt, maar het zorgt ook voor minder irritaties op de werkvloer.

Meer gezelligheid
Gezamenlijk lunchen is belangrijk voor de verbondenheid tussen collega’s. Een wekelijkse vrimibo is een goed informeel moment om even te ontspannen na een werkweek en elkaar ook persoonlijk beter te leren kennen. Ook zijn er leuke bedrijfsuitjes te bedenken die goed zijn voor teambuilding. Denk hierbij aan het oplossen van raadsels in een escaperoom. Zo leer je ook buiten het werkveld samen te werken.

Soms is offline beter
Offline is het uitvoeren van verschillende werkzaamheden ook anders en soms zelfs makkelijker. Een brainstorm kun je ook het beste doen als je fysiek bij elkaar bent. Het samen zijn zorgt voor een sterkere creatieve flow dan een online meeting. 

 

Hybride werken brengt dus vooral voordelen met zich mee, maar het is belangrijk hoe werkgevers en werknemers ermee omgaan. Als er een goede balans is tussen thuiswerken en op locatie werken, heeft dat een positieve invloed op een organisatie. Door werknemers zelf te laten kiezen waar en wanneer ze werken, laat je als werkgever zien dat jouw werknemers de regie in eigen handen hebben. Dit resulteert in een positief beeld over hun werk. Hybride werken kan een positieve bijdrage leveren aan het werkgeluk. Dit komt door de betere balans die medewerkers hebben tussen werk en privé. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email