De Dag van de Thuiswerker

17 maart 2021

Alweer een jaar geleden maakte Nederland zich op voor alle maatregelen tegen Covid-19. Binnen no-time schakelden veel mensen om naar het werken vanuit huis. En ook wij moesten daaraan geloven. Wat eerst een gezellig en vol kantoor was, is nu een bijna leeg bureau.
Thuiswerken kan een langdurig alternatief voor werken op kantoor zijn. Doordat in het afgelopen jaar veel mensen noodgedwongen thuis moesten werken, is het imago van thuiswerken verbeterd.

Maar wat voor lessen hebben we geleerd van een jaar lang thuiswerken? We vroegen het onze collega’s bij Van Dyck Brown:

Sanja – Junior Campagne Specialist
Omdat ik pas net werkzaam ben bij Van Dyck Brown moet ik mijn collega’s nog leren kennen, en doordat we genoodzaakt zijn thuis te werken is dit nogal lastig. Elkaar digitaal spreken is natuurlijk heel anders dan wanneer je fysiek met elkaar op kantoor bent. Daarnaast kan ik me thuis minder goed concentreren op mijn werk.

Tamara – Campaign Director
Geen reistijd en de rust die je thuis hebt is fijn. Maar ik mis de collega’s! Voor rustige rapportages is het prima om thuis te zitten, maar voor creatieve processen is kantoor echt de beste plek. Vooral onze mooie, inspirerende kasteelomgeving.

Mark – Head of IT
Het thuiswerken bevalt mij steeds minder goed. Ik ben recent verhuisd, dus er is thuis veel afleiding. Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat ik een dag of 2 thuiswerken heel fijn vind, maar dat het sociale contact op kantoor niet te missen is!

Diana – Marketingcommunicatie Specialist
Ik kan meestal wel lekker doorwerken thuis, heb het idee dat ik productiever ben. Ik werk nu wel vaak langer door en de grens tussen privé en werk vind ik soms lastig. Je deelt je dag vaak noodgedwongen flexibel in en dan betekent het dat je tot ‘s avonds vrij laat nog aan het werk bent. Met 3 pubers thuis is de rust soms ver te zoeken en ook zij vragen regelmatig om aandacht of hulp bij schoolopdrachten. Ook vind ik het online overleggen niet altijd heel relaxed.

Thuiswerken is tegenwoordig niet meer weg te denken, zeker niet na de verplichtingen in het afgelopen jaar. En het ziet er ook niet naar uit dat we in de komende tijd weer met z’n allen gezellig op kantoor kunnen zitten. In een artikel van Mark Bloem vonden we wat handige tips om thuiswerken beter vol te houden:

Sociaal digitaal
We snappen allemaal dat werken vanuit huis invloed heeft op de sociale contacten die we normaal op de werkvloer of bij klanten hebben. Even gezamenlijk lunchen of 5 minuten kletsen bij het koffiezetapparaat zit er niet meer in. Dit heeft invloed op ons werkgeluk. Het is dan ook niet verkeerd om regelmatig af te spreken met collega’s en het gewoon even over andere dingen te hebben dan werk.

Online events
Om isolatie bij werknemers te voorkomen, kunnen er online evenementen opgezet worden. Door bijvoorbeeld een leuke quiz te doen, worden medewerkers actief betrokken en ontstaat er interactie, diversiteit en ontspanning.

Waardering tonen
Door het verminderde persoonlijke contact, kan het voor werkgevers lastig zijn om waardering te uiten richting werknemers. Natuurlijk zijn er functioneringsgesprekken, maar tussen al het digitale contact door, kan het voor werknemers fijn zijn als de waardering soms benadrukt wordt. Zeker bij het ontbreken van een kantoorruimte of vastere samenwerking binnen het team.

Bron: Redactie Baaz. (2021, 14 maart). Dag van de Thuiswerker: een jaar lang thuiskantoren. Baaz.nl. https://www.baaz.nl/dag-van-de-thuiswerker-een-jaar-lang-thuiskantoren

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email