Veelal hoor je in het nieuws over de vervuilde buitenlucht door fijnstof afkomstig van bijvoorbeeld het verkeer, veebedrijven en de industrie. Maar wist je dat jijzelf de veroorzaker bent van een grote hoeveelheid aan fijnstof in huis? Bij het koken of het branden van kaarsen komt bijvoorbeeld fijnstof vrij. Doordat woningen steeds beter geïsoleerd en luchtdicht worden, blijft fijnstof langer in huis hangen dan vroeger. Gelukkig kan je hier zelf veel aan doen! Bijvoorbeeld door je woning goed te ventileren.

Feit: Gezonde binnenlucht en ventilatie verdienen dezelfde prioriteit als schoon (drink)water en sanitair.

shutterstock_1332865517-1200x800

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid

In Nederland overlijden mensen dagen tot zelfs maanden eerder door kortdurende blootstelling aan fijnstof. Dit zijn mensen die gevoelig zijn voor infectie, zoals ouderen of mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen. De concentratie aan fijnstof heeft invloed op de omvang van de effecten. Maar ook in lage concentratie is fijnstof schadelijk. Lees hier meer.

Wanneer fijnstof eenmaal binnen is, kan het tot wel zes uur in de woning blijven hangen. Gezien wij 90% van onze tijd binnen de woning doorbrengen, worden we een langdurige tijd blootgesteld aan deze schadelijke stof. Zorg voor een goed ventilatiesysteem en verminder de blootstelling aan fijnstof met goede filters.

Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Voor woningen met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer is het aan te bevelen om in de woonkamer, keuken en in de slaapkamers mobiele luchtreinigers te plaatsen, bijvoorbeeld in locaties met veel fijnstof buiten. Deze zijn meestal uitgevoerd met een zogenaamd HEPA-filter. Een HEPA-filter haalt ongezonde deeltjes uit de lucht.

Koken is de grootste fijnstofbron in huis

Onderzoek van TNO -Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek- laat zien dat de belangrijkste bron van fijnstof in woningen wordt gevormd door koken. In onderstaande video’s leer je wat je kunt doen om de impact van koken in huis op de gezondheid zo klein mogelijk te houden.

Feit: Wonen in een vochtig huis is slecht voor je gezondheid.

Thuiswerken door Corona?

Frisse lucht tijdens je werk levert veel op. Je bent productiever, je kunt je beter concentreren, je bent alerter en wordt minder snel ziek. Denk dus ook aan een gezond binnenklimaat op je thuiswerkplek.

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met TNO, TKI, RVO en is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geraadpleegd voor informatie. Lees hier de bijdrage van onderzoeksinstituut TNO over fijnstof en het effect op de binnenlucht.
Deel dit met je vrienden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Gerelateerde berichten